SZC logo

Siófoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203050/015 | 8600 Siófok, Bakony utca 2.

Intézmény logo

Siófoki SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hajózási technikus

Hajózási technikus illusztráció

Közlekedés és szállítmányozás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A hajózási technikus önállóan és biztosan tudja kezelni a hajók kikötő berendezéseit, ismeri a kötél kezelési munkafolyamatokat. Tisztában van az indulási, fordulási, érkezési és tolatmány/vontatmány kezelési manőverekkel, valamint a horgonyzási manőverrel is. Önállóan képes a hajó gépházi és fedélzeti munkáiban részt venni.

Gyakorlottságától függően, önállóan vagy felügyelet mellett vesz részt a hajó állagmegóvási, karbantartási és javítási munkáiban. A vízből mentés mellett alkalmazás szintű tudással rendelkezik a lékesedési- és tűzriadó esetén szükséges teendőkről is. Tisztában van a hajó stabilitását befolyásoló tényezőkkel, döntéseket tud hozni az utas- és rakománykezelési kérdésekben. Kishajót önállóan, biztonsággal vezet.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekelnek a vízi tevékenységek, a hajótípusok és a hajózási módszerek. Javasolt továbbá azoknak, akiket foglalkoztatnak a különböző gépi berendezések és működésük, nem utolsó sorban a környezetvédelem területe.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Csoportos munkavégzésnél képes kollégái irányítására a fedélzeti és gépházi munkafolyamatoknál, határozott személyiség, önállóság, önfegyelem, felelősségtudat.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • képes a hajót tisztán és karbantartani, kezeli a hajók kikötői berendezéseit, ismeri a kötél kezelési munkafolyamatokat;
  • képes a szolgálati/mentőcsónakot vízre tenni és irányítani, nyílt vízen vízből menteni;
  • tud németül vagy angolul kommunikálni, valamint ismeri és érti a német hajózási szaknyelvet;
  • ellátja a hajók takarítási és alap fedélzeti karbantartási (festés, zsírzás, olajcsere) munkafolyamatait;
  • ellenőrzi a hajók gépi berendezéseinek működtetését, a gépek és berendezések üzemi paramétereit;
  • képes a hajó elektromos, cső és egyéb kiszolgáló rendszereinek esetleges hiba felismerésére, valamint irányítás alatt a helyszínen elhárítható hibák kijavítására;
  • alkalmas a hatósági okmányok (hajó és személyzet okmányainak) naprakészen tartására, a hajózásra vonatkozó, hatósági szabályok betartására, idegen nyelvű kommunikációra, kisgéphajó önálló vezetésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

.


Partnereink

SZC logo

Siófoki Szakképzési Centrum


Siófoki SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola

8600 Siófok, Bakony utca 2.

Telefon: +3684310857

E-mail: baross@siofokiszc.hu

OM azonosító: 203050/015

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2022/000119


2024Siófoki SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola