SZC logo

Siófoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203050/015 | 8600 Siófok, Bakony utca 2.

Intézmény logo

Siófoki SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2024. febr. 1.


Admin

  Középdöntőbe jutott az "Aranycsapat"

  Az Értékeink vármegyén innen címet viselő verseny középdöntőjébe jutottak iskolánk tanulói.

  Középdöntőbe jutott az "Aranycsapat"

  Értékeink vármegyén innen –

  Középdöntőben az Aranycsapat

   

  Az Értékeink vármegyén innen címet viselő verseny középdöntőjében nem csak a Baross Gábor Technikumot, de magát a Siófoki Centrumot is képviselni fogja az Aranycsapat. A Siófoki Szakképzési Centrum öt tagintézményéből – köztük Marcaliból, Fonyódról és Balatonboglárról – összesen 5 csapat indult, s küldte be pályázati anyagát, de csak a siófoki Baross jutott tovább közülük. A felkészítőtanár Intézményünk oktatója, Bakos Péter magyar–történelem szakos tanár volt.

  • Mikor kezdődött a verseny?
  • A versenyre még október elején jelentkeztünk.
  • Kik indultak a megmérettetésen?
  • A 11. C-s osztályomban ajánlottam fel a lehetőséget, és szerencsére volt is négy fiú, akik ezt szívesen vállalták. A legendás Aranycsapat után mi is ennél a névnél maradtunk. A csapat tagjai: Pavelka Bálint, Papp Tamás, Mérei Tamás és Kiss-Bárány Zalán diákjaim, akik az iskolai tanulmányokban is jeleskednek.
  • Miről szólt az elődöntő?
  • Az elődöntő egy nagyon komoly felkészülést és utánjárást igénylő, 100 pontos feladatlapból állt, amely Somogy vármegye értékeit dolgozta fel. A kitöltött feladatlapot december 15-ei határidővel kellett visszaküldenünk Kaposvárra, a Vármegyeházára.
  • Hogyan történt a közös munka?
  • A tanár úr három példányban lefénymásolta a feladatlapot. Négyen kaptunk egy-egy feladatlapot, így párban összedolgoztunk. A két alcsapat ilyen módon egymással is vetélkedett. Meg volt az egészséges versenyszellem. A tanár úr azt mondta: azok, akik előbb behozzák a kitöltött feladatlapot, ötöst kapnak. Fej-fej mellett hoztuk be, és végül persze mindenki megkapta az ötöst – mondta Pavelka Bálint, az egyik csapatkapitány.
  • Milyen típusú feladatokból állt az elődöntő?
  • Volt 13+1-es totó, ahol nem bízhattunk a vakszerencsében… Mindennek utána kellett néznünk a Somogyi Értékek weboldalán. A válaszkiegészítéshez fontos volt a szövegértés. Különösen nehéz feladatot jelentett a somogyi értékekkel rendelkező települések vaktérképen történő felismerése. Elsőre mindenki máshogy látta, még a tanár úr is. Egy tanítás utáni délután az egyeztetésre ment. Volt még kakukktojás, a helyes válaszadást itt sem bízhattuk a véletlenre. Ezeken kívül: egy konkrét érték felismerése és ismertetése, továbbá kérdezz-felelek… – folytatta Papp Tamás, a másik csapatkapitány.
  • A két feladatlapot aztán közösen egybevetettük. A tanítási órák után még bent maradtunk. A hibákból tanultunk, a jó választ pedig megjegyeztük. A minta a tanár úr által kitöltött feladatlap volt – vette át a szót Mérei Tamás
  • Különösen nagy feladatot jelentett az esszé összedolgozása, és átírása kézzel, de megérte a fáradtságot. A végleges esszé, amely a Somogy az én szívemben címet kapta, két és fél oldal lett. Magam tisztáztam le az egész feladatlapot, ahogy a tanár úr mondta: én voltam a scriptor (írnok) – fejezte be Papp Tamás.
  • És mik a további teendők?
  • Az eddigieknél is nagyobb munka áll előttünk. Ez nem csak megtisztelő, de rendkívüli feladatot is ró elsősorban a diákokra a tanulmányi és szakmai kötelezettségeik mellett. Egy hónapunk van arra, hogy elkészítsük saját A/3-as Somogyi identitás plakátunkat, amely az esszénken alapul. Továbbá folyamatosan memorizálniuk kell tanítványaimnak a somogyi értékeket, amelynek darabszáma közel 200! Köztük számtalan író, költő, művész életrajzát kell megjegyezniük, amely tudást az érettségin is haszonnal kamatoztathatják jövőre. Épületgépészet szakon szakmai pluszt is kap az Aranycsapat: jelenleg 39 épített környezetbe tartozó értékünk van és 10 ipari és műszaki megoldás. Somogy vármegye 27 középiskolai csapata közül választottak be minket a legjobb 12-be. Véleményem szerint ez már önmagában is igen szép eredmény. Csak gratulálhatunk a Fiúknak! Március 27-én, a Zselici Csillagparkban, a középdöntőben 6-6 csapat fog egymással versenyezni, játékos feladatokat megoldani, köztük mi is. Jó eséllyel indulunk tehát a döntőbe jutásért. A szervező Somogyi Értéktár Bizottság pedig egy szép és hasznos napot ígér, amelyen mindannyian vendégül leszünk látva egy finom ebédre is.

   

  A fényképen balról jobbra: Mérei Tamás, Papp Tamás, Bakos Péter tanár úr és Pavelka Bálint, 11.C.

  Köszönjük a fotót Vörös Tamás tanár úrnak!

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Nyári gyakorlat 11/C, 12/C

  Nyári gyakorlat 11/C, 12/C

  Iskolánk 11/C és 12/C osztályából több épületgépész technikus tanuló az iskola szervezésében teljesítette a nyári, összefüggő szakmai gyakorlatot.

  2024. júl. 15.


  Admin

  Fontos augusztusi időpontok

  Fontos augusztusi időpontok

  Javító/ pótló ágazati alapvizsgák

  2024. júl. 15.


  Admin

  Ágazati alapvizsgák 2024.

  Ágazati alapvizsgák 2024.

  9.osztályos szakképző iskolai tanulók és 10.osztályos technikumi tanulók tettek ágazati alapvizsgát 2024. június 17 - 27.

  2024. júl. 1.


  Admin


  Partnereink

  SZC logo

  Siófoki Szakképzési Centrum


  Siófoki SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola

  8600 Siófok, Bakony utca 2.

  Telefon: +3684310857

  E-mail: baross@siofokiszc.hu

  OM azonosító: 203050/015

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2022/000119


  2024Siófoki SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola