Hagyományaink

Iskolánk kiemelt programjai közé tartozik a Vörös Balázs-díj átadója, az Év Diákja – Év Tanára választás, a Strandfoci Bajnokság, a Baross-kupa, a Baross-nap, az elsősavató, a szalagavató, a ballagás, az ünnepi megemlékezések, a színházi élmények és a vidám belföldi és külföldi kirándulások.

Vörös Balázs-díj átadója

A 2018. évi Baross-nap megnyitóján, március 28-án adta át először Kispéter Sándor igazgató úr a kiváló tanulók, sportolók számára alapított Vörös Balázs-díjat. A kitüntetést Nevelőtestületünk képviselői, az Alapítók büszkeségünk, Vörös Balázs – a tragikusan fiatalon elhunyt, kiváló tanulmányi és sporteredményekkel rendelkező tanítványunk – emlékének méltó megörökítése, valamint tehetségeink elismerése céljából hozták létre.

Pedagógusaink az Alapító okiratban határoztak arról, hogy a Vörös Balázs-díj az egy éven át elért kimagasló sporteredmény, kiváló tanulmányi munka, kiemelkedő szorgalom és példamutató magatartás együttes elismeréseként adományozható nappali tagozatos tanulóinknak. A sorszámozott díj értékét mutatja, hogy évente egy alkalommal – a Baross-napon – a testnevelés szakos tanárokból álló Bíráló Bizottság javaslata alapján adható egy tanulónak, a kitüntetést nem lehet megosztani, ismételten nem ítélhető oda, és a kiemelkedő sporteredmény nélküli évben nem adományozható.

Az első díjátadót megtisztelte jelenlétével Balázs kedves Családja, akik számára Igazgató Úr átadta a Vörös Balázs-díj 1. sorszámú emlékplakettjét és az alapításról szóló Díszemléklapot.

A díjazott számára az Alapítók – Kispéter Sándor igazgató úr, Baánné Gerbely Bernadett (Balázs osztályfőnöke) és Kálóczi József (Balázs nevelőedzője) – adják át a Vörös Balázs-díj plakettjét, az adományozást igazoló Díszoklevelet, valamint iskolánk támogatója által biztosított pénzjutalmat.

Egy díj alapításának körülményei sokfélék lehetnek, gyakran egy egész életút elismeréseként hozzák létre az alapítók. Balázs fájdalmasan rövid élete során is példaképpé vált: nagy sportreménység és okos tanítvány volt, akinek kedves lénye beragyogta az iskolát. Mostantól, a róla elnevezett díj alapításával, átadásával minden Baross-napon a Balázs iránt érzett szeretetünket, megbecsülésünket és tiszteletünket is kifejezzük.

Vörös Balázs-díjas tanulóink:

  • Kovács Levente (2017/2018. tanév)
  • Verbóczki Luca (2018/2019. tanév)

Év Diákja – Év Tanára választás

A tanév legeredményesebb tanárának és diákjának megválasztására április végén, a díjátadásra a ballagáson kerül sor. Az Év Tanárát a szülők, a tanulók és a pedagógusok szavazzák meg, míg az Év Diákját a tanulók jelölik és a pedagógusok választják meg.

Strandfoci Bajnokság és Baross-kupa

Hagyománnyá vált iskolánkban, hogy a tagintézmények és a környező középiskolák csapatai a Strandfoci Bajnokságon (homokos pálya) és a labdarúgó-bajnokságon (sportpálya) mérhetik össze tudásukat. A meghívott középiskolák testnevelő tanárainak segítségével a gólkirályt, a legjobb kapust és a legeredményesebb felkészítő tanárt is megválasztjuk, emellett mindkét bajnokságon a legjobb eredményt elért csapat a kupát is elnyeri.
Minden év októberében az általános iskolák csapatainak is szervezünk labdarúgó-bajnokságot, a Baross-kupát, melynek keretében nemcsak a kortársakat, hanem iskolánkat is megismerhetik a futballt kedvelő kisdiákok.

Baross-nap

Iskolánk 1996-ban vette fel Baross Gábor nevét. Azóta rendezi meg minden év tavaszán (áprilisban) iskolánk Diákönkormányzata a diáknapokat, melyen sokszínű kulturális, sport-, és egyéb szórakoztató rendezvények közül választhat mindenki kedve, ízlése szerint. Programjaink: Baross Akadályverseny, Baross-vetélkedő, Balaton-vetélkedő, tanár-diák vetélkedő, graffiti, activity, főzőverseny, kézműves foglalkozás, diákigazgató-választás, Baross Kupa és egyéb sportversenyek (kosárlabda, asztalitenisz, sakk, csocsó), kiállítások.

Diákigazgató-választás: a jelöltek és osztályaik már a diáknap előtti héten megnyerhetik maguknak az iskola diákjait a színes kampányprogramokkal, plakátjaikon kiélhetik szellemességüket, kreativitásukat is. A legnépszerűbb kampányprogramok közé a tízperces szünetek humoros-zenés vetélkedői, az ajándékosztogatás, a vendéglátás tartoznak.

Elsősavató

Ez a program leginkább a felsőbb évesek és a szervezők számára jelent szórakozást, a kilencedikesek inkább izgatottan, mint örömmel várják „fellépésüket”.
Minden alkalommal tizenegyedikes osztály szervezi az elsősavatót, az, amelyik két évvel azelőtt kilencedikesként megnyerte a versenyt. Három előzetes feladatot kapnak minden évben az elsősök: indulót és zászlót kell készíteniük, egy meghatározott témában produkciót kell előadniuk, és az elsősavató napján meghatározott ruhában kell megjelenniük (pl. hálóing, tornaruha, takarító ruha, fényvisszaverő mellény, csákó stb.) A sok érdekes feladat mellett iskolánk új diákjainak hagyományos szövegű esküt is kell tenniük, ezután teljes jogú diákként tartozhatnak az iskolai közösséghez a felavatottak.
Az elsősavató mindig jó hangulatban telik, és a régi szokásoktól eltérően inkább osztályok közötti játékos versenyre emlékeztet. A fődíj – a dicsőség és kupa mellett – mindig egy nagy torta.

Szalagavató

A végzősök kedvelt ünnepét, a szalagavatót februárban tartjuk. A Baross-szalag – melyet a végzős tanulóknak feltűznek osztályfőnökeik – hagyományosan kék színű, anyaga bársony. A szalagot diákjaink ballagásig a kabátjukon, felsőruházatukon viselik.
Az ezredforduló óta vált hagyománnyá iskolánkban, hogy a szalagtűzést követően ünnepi műsorral köszöntjük végzős diákjainkat a Kálmán Imre Kulturális Központ színháztermében. A végzősök nyitótáncai közül legkedveltebb a keringő, de palotást, néptáncot is adtak már elő diákjaink a szalagavató ünnepélyen. A modern táncok közül a latinos táncok kerültek ki győztesen, de láthattunk már Michael Jackson klipet is a színpadon.
Az ünnepi műsorban kiemelt helyen szerepel a fodrásztanulóink munkáiból összeállított divat- és hajbemutató show: évről évre új fantázianevekkel, kompozíciókkal és kitűnő koreográfiákkal lepik meg a nagyérdeműt diákjaink. Láthattunk már tőlük egy jelenetet a Szépség és Szörnyetegből, kánkánt, westernt, hajgasztronómiai bemutatót és történelmi korok divatbemutatóját is.

Ballagás

A végzősök utolsó tanítási napja utáni szombaton rendezzük ballagási ünnepélyünket, melynek keretében végzőseink elbúcsúznak az Alma Matertől.
9 óra előtt szólal meg az iskolai csengő, mely határozott hangon jelzi tanulóinknak az utolsó osztályfőnöki óra kezdetét, majd felcsendülnek a ballagási énekek, és tanítványaink tarisznyával a vállukon útra kelnek, hogy elbúcsúzzanak tanáraiktól, diáktársaiktól, a barátságok és szerelmek születésének helyet adó kedves termektől, folyosóktól. A tiszteletükre tanárok és diákok állnak sorfalat.
Az ünnepi beszédek, versek, énekek elhangzása után ballagóink felkötik iskolánk zászlójára szalagjukat, és átadják a lobogó őrzésének jogát a soron következő évfolyamnak.
A ballagáson kerül sor az Év Diákja – Év Tanára elismerés átadására, valamint a kiemelkedő tanulmányi és közösségi munkát végzett tanulók jutalmazására is.