Olvasóink értékelése: / 23
ElégtelenKitűnő 

Tájékoztatás szakokról, szakmai képzésekről, programokról

Iskola OM azonosítója: 203050
Iskola neve: Siófoki SZC Baross Gábor Középiskolája és Szakiskolája
Iskola címe: 8600 Siófok Bakony utca 2.
Feladatellátási hely kódja: 015
Tanulmányi terület kódja: Felvételi tájékoztató

 Kedves Felvételiző Diák!

 

Kevesebb, mint 5 hónap múlva (2016. február 12-ig) szüleid, tanáraid segítségével döntened kell arról, hogy melyik iskolában szeretnéd tanulmányaidat folytatni. Szeretnénk megkönnyíteni a választásodat, ezért kérjük, olvasd végig figyelmesen a tájékoztatónkat.

 


Iskolánkról

A Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Szakiskolájában jelenleg 500 diákunk számára a legmagasabb technikai színvonalon biztosítjuk a piacképes, elméleti és gyakorlati szaktudás elsajátításának lehetőségét. Magas szintű szakképzésünk elismeréseként 2009-ben SKIK Minőségi Díjat, 2010-ben Dél-Dunántúli Minőségi Díjat nyertünk, 2013-ban Somogy Szakképzéséért Díjjal tüntették ki iskolánkat; pedagógusaink és tanulóink számos kitüntetéssel, országos szinten is kimagasló eredménnyel öregbítették intézményünk hírnevét.

Tanulóinkat iskolaépületünkben – mely Siófok széplaki városrészében, az Ezüstparton, közvetlenül a Balaton partján áll – XXI. századi, új, interaktív táblákkal és LCD televíziókkal felszerelt, modern tantermek, szaktermek, környezetvédelmi, nyelvi és informatikai laborok, valamint könyvtár, stúdió és sportpályák várják. Központi Képzőhelyünkön a közelmúltban 370 millió Ft értékű eszközfejlesztésre került sor, így diákjaink az öt, csúcstechnológiával felszerelt tanműhelyben professzionális eszközök segítségével sajátíthatják el a szakmákat.

Iskolaépület

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
01/22 
start stop bwd fwd

Iskolánk kiemelt programjai közé tartozik a Strandfoci Bajnokság, a Baross Kupa, a Baross-nap, az Egészségkör Kerékpáros Túranap, a Gyalogos Teljesítmény Túranap, az elsősavató, a szalagavató, a ballagás. Ezen kívül a diákok tanulmányi, szakmai és sportversenyeken, bajnokságokon, egészségnevelési rendezvényeken, osztálykirándulásokon, kulturális programokon, interaktív bemutatókon vehetnek részt. Tanulóink futballozhatnak, karatézhatnak, önkéntes munkaként Nyimben, a somogyi faluban – melyet örökbe fogadtunk – a rászorulók mindennapjait könnyíthetik meg munkájukkal.

Pedagógusaink a természeti és épített környezetük védelmére, óvására nagy gondot fordítanak, ezért környezetbarát intézményként két nemzetközi projektben, a GLOBE és BISEL programban végeznek a gyerekek segítségével fontos méréseket, mellyel tanulóink aktívan hozzájárulnak az őket körülvevő, páratlanul szép környezet – a Balaton és a Töreki Természetvédelmi Terület – értékeinek megóvásához. Munkájukban az új automata meteorológiai mérőállomás nyújt segítséget.

Központi Képzőhely tanműhelyei

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
01/12 
start stop bwd fwd

Tehát a tanuláson kívül sok iskolai rendezvényen, szabadidős programon is részt vehetsz nálunk, melyekről fotókat a www.facebook.com/Baross.Siofok oldalon tekinthetsz meg.

 Felvételiről 8. osztályosoknak

 

 

A következő tanév szeptembertől induló képzéseinkre nincs felvételi vizsga, az elbírálás szempontja a 7. év végi és a 8. félévi tanulmányi eredményed.

Az alábbiakban iskolánk képzési formáit ajánlunk a figyelmedbe. A képzéstípusokat a tanulmányi eredményed alapján állítottuk össze.

3,5 – 5,0 átlagú tanulmányi eredmény:

Számodra a SZAKGIMNÁZIUMOT ajánljuk. A 4+1 év alatt a gimnáziumi érettségivel azonos érettségit szerezhetsz, ami még kibővül a szakmai tantárgyakból tett vizsgával is. (Jövőre a mostani szakközépiskolát szakgimnáziumnak hívják majd.)
A 12. évben eldöntheted, hogy továbbtanulsz egyetemen vagy főiskolán, vagy iskolánkban elvégzed a 13. évfolyamot, és a szakodhoz kapcsolódó szakmai végzettséget szerzel. (Természetesen a szakma megszerzése után is továbbtanulhatsz.)

 • SZAKGIMNÁZIUMBAN (korábban szakközépiskola) hat szakmacsoport közül választhatsz:

 3,5 átlag alatti tanulmányi eredmény:

  • Ha úgy érzed, képes vagy jobb teljesítményre is, akkor számodra is a SZAKGIMNÁZIUMOT ajánljuk. (Információt a képzésekről az előző pontban találsz.) Felhívjuk azonban a figyelmedet arra, hogy mindenképp jelölj meg a szakgimnáziumi szak(ok) után egy vagy több SZAKMÁT is, hiszen lehetséges, hogy a tanulmányi eredményed miatt nem jutsz be a szakgimnáziumi osztályba. Érdemes azonban megpróbálnod, ha valóban úgy érzed, többre vagy képes!

  • Ha úgy érzed, hogy inkább jó szakember szeretnél lenni, és minél előbb dolgozni szeretnél, akkor számodra a SZAKKÖZÉPISKOLÁT, tehát a SZAKMAI KÉPZÉST ajánljuk. Rögtön az általad választott szakmát tanulhatod, és 3 év alatt kiváló szakemberré képezheted magad. (Jövőre a mostani szakiskolát szakközépiskolának hívják majd.)
   Gyakorlati helyet csak az első év végén kell keresni
   , de nem árt, ha már most bebiztosítod – szüleid segítségével - valahol a gyakorlati helyed. A felvétel feltétele mindegyik szakma esetében az egészségügyi alkalmasság, amelyet tanévkezdésig kell igazolni. (Erről külön levélben tájékoztatunk majd a felvételi után.)
 • Induló 3 éves szakközépiskolai (korábban szakiskolai) képzéseink:

A festő, a szerszámkészítő, a női szabó és a villanyszerelő szakmákat a 2016-2017. tanévtől tervezzük indítani.

A * jellel jelölt szakmák esetében, ha jól tanulsz, 10-30 ezer Ft/hónap ösztöndíjban részesülhetsz.Felvételiről a HÍD II. programba jelentkezőknek:

Jelentkezési lap

Jelentkezés feltételei:

  • Iskolai végzettség: sikeresen elvégzett 6. osztály.
  • Korhatár: 15. életév felett lehet jelentkezni.

Képzés jellemzői:

  • 2 éves (20 hónapos) nappali képzés,
  • költségmentes, amely mellett igénybe vehető a családi pótlék,
  • heti 5 napon, délelőtt folyik az elméleti és gyakorlati oktatás,
  • közismereti tárgyakat és a választott szakképesítéshez kapcsolódó ismereteket is tanul a programban részt vevő diák.

Végzettség, továbbtanulási lehetőségek:

  • 2 év után - a tanúsítvány megszerzésével - alapfokú iskolai végzettséget (8.oszt.) szerez a tanuló, amely nélkül napjainkban pl. jogosítvány sem igényelhető.
  • A megszerzett részszakképesítés nem fedi le egy szakképesítés összes modulját, de legalább egy munkakör ellátására képesít.
  • A tanúsítvány birtokában a tanuló felvételizhet a kapcsolódó 3 éves szakmai képzésünkre, ahol a már megszerzett ismereteiből letett vizsgát elfogadja iskolánk. Például a famegmunkáló részszakképesítés megszerzése után a tanuló több lehetőség közül választhat: elhelyezkedhet famegmunkálóként, de jelentkezhet a 3 éves asztalos szakmai képzésre is. Természetesen - harmadik lehetőségként - dönthet úgy is a diák, hogy egy új szakmát választ.

Választható részszakképesítések a Híd II. programban:

Felhívjuk minden érdeklődő figyelmét, hogy az osztályokat korlátozott létszámmal tudjuk indítani, ezért a felvételi feltételeknek megfelelő jelentkezőket - beérkezési sorrendben - a keretszámok feltöltéséig tudjuk fogadni. A képzésekre áprilistól várjuk a jelentkezőket.Mi a teendőd most?

Fontos időpontokat ajánlunk a figyelmedbe:

 • Központi Képzőhely bemutatása: 2015. október 14. ~8.30-11.00
 • Nyílt nap: 2015. november 13. 8.00~12.00
 • Jelentkezési határidő a nyolcadik osztályosoknak: 2016. február 12.
 • Nyilvánosságra hozzuk a jelentkezők felvételi jegyzékét: 2016. március 9.
 • Értesítést küldünk a jelentkezőknek: 2016. április 26.
 • Beiratkozás: 2016. június 22.

 


 

Segítünk dönteni

Szórakoztató pályaválasztás

Szakmabemutató filmek Pályakörök Kérdőívek, tesztek
Rejtvények Különbségkereső játék Kódfejtő játék


Sok sikert kívánunk a felvételihez!

Várunk!

Baross Suli :)))


IWIWGoogle bookmarkFacebook