Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2012. október 17-én tartottuk a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Siófoki Kirendeltségével közös szervezésű programunkat, melynek keretében másodszor nyitottuk meg Központi Képzőhelyünk kapuját az általános iskolás diákok, a pedagógusok és a szülők előtt.

A pályaválasztási üzemlátogatás során - a regisztrációt és Kispéter Sándor főigazgató-helyettes úr köszöntőjét követően - 120 tanuló tekintette meg a professzionális minőségű középüzemi technológiát biztosító gyakorlati helyünket.

Az asztalos tanműhelyben Berky György tanár úr ügyes kezű tanulói dolgoztak: ülőalkalmatosságot készítettek, állatfigurákat vágtak ki, díszítőmunkát végeztek.

A festő szakmát és eszközöket Nikovics Tibor tanár úr ajánlotta a pályaválasztás előtt állók figyelmébe, aki a projektoros bemutató mellett számítógéphez csatlakoztatható plotter segítségével különböző figurákat rajzolt és nyomtatott ki a diákoknak.

A CNC forgácsoló műhely megtekintése előtt Kiss Róbert Ferenc tanár úr az informatika teremben tartott előadást és mutatta be a legújabb gépeket, majd a CNC forgácsoló műhelyben a gépi forgácsoló szakmához kapcsolódó készülékekről (esztergagép, megmunkáló központ, CNC huzal szikraforgácsoló, CNC vezérelt síkköszörűgép, helyzetfúrógép és felsőmarógép) tudhattak meg bővebb információt a tanulók Horák Ferenc tanár úrtól.

Keszthelyi László gyakorlati oktatásvezető úr először a lakatos tanműhelyben folyó munkát, majd az autódiagnosztikai és hegesztő tanműhelyt - az AWI bevont elektródás AC/DC ívhegesztő gépeket, fogyóelektródás védőgázos ívhegesztő gépeket és a füstelszívó berendezést - mutatta meg az érdeklődőknek. A program az épületgépészeti mérőterem bemutatásával zárult, ahol a lég-, gáz-, klímaberendezést és az áramlástani eszközöket, valamint a modellezésére alkalmas berendezéseket láthatták a nyolcadikosok.

A diákok egy tesztlapot is kitöltöttek a Központi Képzőhely megtekintése során.
A helyes válaszok a következők voltak:

  • Hány év alatt sajátíthatóak el a szakmáink? 3 év
  • Mennyi idő alatt lehet technikus valaki? 4+1, tehát 5 év
  • Írd le egy olyan tárgy nevét, amit asztalosok használnak! Kalapács, fúró, fűrész, csiszológép, gyalu stb.
  • Hogy hívják azt az eszközt, amellyel a festők dolgoznak? Ecset, henger, glettvas stb.
  • Mit jelent a CNC kifejezés? Computer Numerical Control, tehát számítógéppel irányított gyártás.
  • Írd le egy eszköz nevét, amit a lakatos műhelyben láttál! Satu, satupad, kalapács, hajlító gép stb.
  • Hogyan rövidítjük az argon védőgázas, volfrámelektródás ívhegesztést? AWI
  • Kik tanulnak a mérőteremben? Épületgépészek, fűtésszerelők
  • Melyik szakma tetszett a legjobban? (Mindegyik szakmára sok szavazat érkezett. Köszönjük!)

A helyes válaszadók közül hat tanulót Kispéter Sándor főigazgató-helyettes úr sorsolt ki, akik édességet nyertek jól végzett munkájukért cserébe.

Legközelebb 2012. november 12-én - nyílt napunkon - tekinthetik meg Központi Képzőhelyünk felszerelését a jövő szakemberei. Ezen a napon az iskolában 8.30-tól várjuk a pályaválasztás előtt álló fiatalokat!

Játék az iskolában is lesz: kincskereső versenyt szervezünk…

A programot az FGSZ Földgázszállító Zrt. támogatta.

Fotók

IWIWGoogle bookmarkFacebook